środa, 25 czerwca 2014

Przepis na ogórki małosolne.


Jako że mamy sezon na nowalijki, wśród nich możemy znaleźć młode ogórki gruntowe z których możemy wykonać wspaniały dodatek do kanapek jak i świetną przekąskę w sam raz na mały głód, czyli o czym ta mowa a no o naszych wspaniałych i wielbionych przez wielu ogórkach małosolnych.

Uwielbiam smak ogórków małosolnych a że ich smakiem nie możemy się cieszyć przez cały rok, to właśnie w sezonie szaleję i robię sobie je sama w swoim zaciszu kuchennym i Wam polecam to samo.

Więc do dzieła!

Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy:

- naczynie w którym zrobimy ogórki tzn. może to być zwyczajny słoik, naczynie kamionkowe, nawet zwykły garnek, czasami robiłam je w zwykłym garnku i też wychodziły, pamiętajmy o jakimś nakryciu np. talerzyku czy pokrywce by zakryć naczynie

- pęczek świeżego, pachnącego kopru

- liść chrzanu

- korzeń chrzanu

- około 3 ząbków czosnku

- sól w proporcjach:  2 łyżki soli na 1,5 l wody

- ogórki gruntowe, kupując pamiętaj by były małe i twarde, najlepiej spytać sprzedawcy czy nadają się do kiszenia

- przegotowana ciepła woda


Gdy już mamy przygotowane produkty, należy dokładnie  umyć ogórki zimna wodą, następnie układamy je ciasno w naczyniu, układając między nimi czosnek, korzeń chrzanu oraz jego liście.

Na sam wierzch połóż  pęczek świeżego kopru.

Całość zalej ciepłą przegotowaną wodą zmieszaną z solą w proporcjach 2 łyżki soli na 1,5 l wody, zalej tak by całość pokrywała woda.

Po 2 dniach śmiało można próbować ogórków, bo już wtedy zaczynają świetnie smakować, pamiętaj że z dnia na dzień będą mocniej ukiszone.

Polecam bo smakują rewelacyjnie.




Sałatka warzywna (jarzynowa) z jajkami.


Pyszna sałatka warzywna z jajkami, którą uwielbia cała moja rodzinka, ja z reguły robię ją  gdy gotuję wywar warzywny na zupę i by nie zmarnować ugotowanej włoszczyzny, wykorzystuję ją do sałatki warzywnej z jajkami.

Palce lizać!


Do przyrządzenia sałatki potrzebujemy:

-zestaw ugotowanej włoszczyzny (ostudzonej) czyli  około: 3 sztuki marchewki, 2 sztuki pietruszki, połowa dużego selera, 1 por

-8 jajek ostudzonych

-puszka kukurydzy

-3 łyżki majonezu

-1 łyżka musztardy

-sól, pieprz do przyprawienia 


Wykonanie sałatki krok po kroku:

Ugotuj jaja na twardo, następnie pokrój je w drobną kostkę.

Ugotowane, miękkie warzywa, ostudź i pokrój w drobną kostkę.

Wylej wodę z puszki kukurydzy i dodaj ją do naczynia w którym wykonujesz sałatkę.

Do naczynia w którym podasz sałatkę wsadź przygotowane produkty i dodaj 3 łyżki majonezu, 1 łyżkę musztardy i przypraw do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj produkty.

Sałatka gotowa!

Życzę smacznego!