czwartek, 20 listopada 2014

Sernik Babuni.

Mam nadzieję że sernik babuni zasmakuje Wam tak samo jak mnie i mojej rodzince, jego atutem jest to że jest niezwykle łatwy w wykonaniu i przede wszystkim nie wymagający dużego nakładu czasu.
Taką prostotę w kuchni wręcz uwielbiam.




Do przygotowania spodu potrzebujemy:

- 220 g herbatników (tu wybór należy do Was, mogą to być ciastka maślane, kakaowe, pełnoziarniste itp.)

- 100 g masła lub margaryny

By dobrze przygotować spód, trzeba dobrze rozgnieść herbatniki na drobny pył (np. możesz je włożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć wałkiem do ciasta, ewentualnie można je rozgnieść za pomocą drewnianego tłuczka do ziemniaków)
W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj. Taką jeszcze ciepłą masą, wyłóż dno tortownicy (26 cm) , wyrównaj powierzchnię używając do tego łyżki, wystudź i wstaw do lodówki.


Masa serowa:
- 6 białek
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukry pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka 250 g masła
- 1 kg zmielonego twarogu z wiaderka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie sernika :

Należy ubić białka na sztywną pianę, odstawić na później.
Osobno ubijamy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy utarte na puch masło, następnie dodajemy 1 kg twarogu i miksujemy na niskich obrotach.
Ciągle miksując, powoli wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Na sam koniec łączymy delikatnie powstałą masę serową z białkami.
Przekładamy ciasto do tortownicy (26 cm) na wcześniej wykonany spód z herbatników.
Dodam że nie jest konieczne zrobienie sernika na spodzie, można go spokojnie wykonać bez spodu.
Wsadzamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C, piec około godzinę.
Na koniec nie wyjmować ciasta od razu, należy wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i studzić ciasto przez około 30 minut .
Na koniec polać polewą ciasto, zamiast polewy można posypać ciasto cukrem pudrem.

Przyrządzenie polewy:

Potrzebujemy:
- 2 tabliczki czekolady
- 40 g masła lub margaryny


Rozpuść 2 czekolady w kąpieli wodnej i dodaj do nich około 40 g rozpuszczonego masła.

Tak przygotowaną polewą polej wierzch ciasta i odstaw do wystygnięcia.

Nim polewa ostygła ja posypałam ciasto maczkiem cukrowym.

Życzę smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz