niedziela, 2 lutego 2014

Ciasto raffaello, kokosowe na krakersach, bez pieczenia.






Do przygotowania tego przepysznego ciasta potrzebujemy:


-1 litr mleka
-3/4 szklanki cukru
-3 budynie waniliowe lub śmietankowe
-1,5 łyżki żelatyny w proszku do deserów
-250 g masła lub margaryny
-1 żółtko
- 2 paczki krakersów
- 250 g wiórek kokosowych

Weź 1 szklankę mleka i nalej do głębokiego naczynia może to być garnek czy miska i wsyp do niego 3 budynie oraz 1,5 łyżki żelatyny i dobrze wymieszaj.

Pozostałe 3 szklanki mleka wlej do garnka i dodaj 3/4 szklanki cukru i zagotuj, następnie dolej, powoli, mieszając wcześniej przygotowaną mieszankę mleka z budyniami i żelatyną, gotuj chwilę aż powstanie gęsta masa budyniowa, odstaw do wystygnięcia.

Miękkie masło lub margarynę, pokrój w kostkę, dodaj je wraz z żółtkiem do masy budyniowej i miksuj aż powstanie jednolita masa kremowa.

Do przygotowanej masy dodaj wiórki kokosowe ( pamiętaj by trochę zostawić na posypanie wierzchu ciasta) i wymieszaj.

Na spodzie tortownicy lub brytfanki ułóż warstwę krakersów i zalej masą budyniową i powtarzaj tą czynność tak by powstały 4 warstwy.

Wierzch ciasta posyp wiórkami oraz kilkoma pokruszonymi krakersami.

Wstaw do lodówki na około 5 godzin, ciasto najlepiej smakuje gdy przygotujemy je wieczorem a skonsumujemy następnego dnia.




Życzę smacznego!



16 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i kusząco ,musi być bardzo smaczne ,
    Przepis do wypróbowania .No i jak tu można się odchudzić he,he no nie idzie .
    Pychotka
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak ciasto nie tylko wygląda apetycznie ale i naprawdę jest bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. W moim domu wszyscy szaleją na punkcie tego ciasta :-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda kusząco.Uwielbiam budyń, wiórki a rafaello mogę wcinać na okrogło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze że i ja mogę wcinać na okrągło takie smakołyki :-) bo smak kokosa uwielbiam, pozdrawiam

      Usuń
  3. Kocham kocham kokosy :) i smak rafaello :) Mega przepis :)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się że przypadł Ci do gustu mój przepis na rafaello :-) pozdrawiam i zapraszam do innych postów :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za zaproszenie.
    Uwielbiam to ciasto u mnie rozeszło się w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się na przyszłość :-)
      Bardzo się cieszę że to ciasto ma coraz większą rzeszę zwolenników, pozdrawiam

      Usuń
  6. Cieszę się że mogłam Cię zainspirować :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę warto się skusić, smak ciasta jest rewelacyjny :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis na ciasto, zrobiłem jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie że ciasto smakowało, pozdrawiam.

      Usuń
  9. trafiłaś w mój gust:) uwielbiam wszystko co kokosowe:) vciasto wyglada fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że ciasto trafiło w Twój gust, również uwielbiam wszystko co kokosowe :-) pozdrawiam

      Usuń