poniedziałek, 20 października 2014
Ogórki w musztardzie :
Ogórki w zalewie musztardowej z octem od dawna królują na stołach w mojej rodzinie i są uwielbiane przez dorosłą część rodziny, świetnie współgrają z różnymi rodzajami mięs, wędlin i serów
Spróbujecie to się przekonacie jakie są w rzeczywistości, ja oczywiście gorąco zachęcam do wypróbowania.
Tak przygotowane ogórki powinny zachwycić podniebienia osób które uwielbiają nie co ostre smaki.
Do przygotowania zalewy potrzebujemy:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
4 łyżki musztardy ( ja dodałam musztardę rosyjską)
kilka ziaren pieprzu
2 listki laurowe
Całą tą miksturę mieszamy i zagotowujemy.
Nim zawekujemy ogórki należy je:
dokładnie oczyścić i przepłukać
ogórki kroimy na 4 części i tak przygotowane ogórki przekładamy do sparzonych słoików i zalewamy przestudzoną zalewą, dobrze zakręcamy i przechodzimy do pasteryzowania
kuchenną szmatkę kładziemy na samym dnie obszernego garnka (ma to uchronić przed pęknięciami słoików), kładziemy słoiki które zalewamy gorącą wodą, tak by sięgała około 2-4 cm poniżej wieczka słoika, gotujemy 20 minut
Już po trzech dniach ogórki są gotowe do posmakowania, życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
moja mama robiła podobne:) zawsze za nimi przepadałam:) wygladają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i polecam się na przyszłość :-)
Usuń