piątek, 26 września 2014
Pomysł na karczek pieczony.
Karczek pieczony to pomysł na szybki obiad, który uda się każdemu bo nie ma możliwości by coś nie wyszło, przepis jest tak przyswajalny że naprawdę polecam go wszystkim!
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej bez kości (pokrojonej na kotlety)
2 cebule (pokrojone w piórka)
20 dag pieczarek (pokrojone w plasterki)
przyprawy:
sól, pieprz, łyżka papryki słodkiej, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka bulionu w płynie
Przygotowanie:
Umyty karczek, pokrojony w plastry (jak na kotlety), wsadzamy np. do garnka, wsypujemy wszystkie przyprawy i dobrze nacieramy nimi mięso.
Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy cebulę oraz pieczarki a na to układamy nasze mięsko nasmarowane przyprawami.
Tak przygotowane mięso przykrywamy pokrywką bądź folią aluminiową i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i trzymamy mięso przez 1 godzinę, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez chwilę aż mięso przypiecze się trochę.
Smacznego życzę!
Propozycja podania:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz