Śmietanowiec na zimno to naprawdę pyszne ciasto, warte zwrócenia uwagi i wypróbowania chociaż raz i albo pokochacie ten smak albo nie.
Szczerze nie znam osób które by się oparły jego wyjątkowemu smakowi.
Do przygotowania tego wyśmienitego deseru potrzebujemy następujące składniki:
3 małe śmietany 30%
herbatniki 1 opakowanie
2 łyżki stołowe żelatyny spożywczej
2 galaretki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
owoce najlepiej nie kiwi ponieważ galaretka może nie stężeć odpowiednio.
Do dzieła!!!
Herbatniki układamy na spodzie tortownicy 26 cm.
Bierzemy garnek do którego wlewamy śmietanę, mleko, dodajemy cukier i żelatynę i podgrzewamy masę mieszając, gdy masa będzie gorąca lecz nie wrząca odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie rozrabiamy galaretkę, gdy już będzie gotowa odstawiamy ją do wystygnięcia.
Kiedy nasza śmietanowa masa jest już schłodzona, zalewamy nią herbatniki i wstawiamy tortownicę do lodówki, czekamy do momentu stężenia masy, następnie wyjmujemy tortownicę z lodówki i układamy owoce na białej masie po czym zalewamy je chłodną galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do tego czasu aż stężeje galaretka.
Zaledwie po około godzinie można spokojnie konsumować ciacho.
Życzę smacznego i liczę na Wasze komentarze dotyczące ciasta.
Dziękuję za wizytę u mnie i miłe słowa. Twój śmietanowiec wygląda przepysznie, bardzo chętnie wypróbuję przepis!!! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci http://kuchenne-preludium.blog.pl/ :-) pozdrawiam
UsuńFajne ciastko w kształcie serduszka :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję bardzo, zdradzę Ci w jaki sposób wyczarowałam to serduszko, do jego wycięcia użyłam formy metalowej do wykrawania ciastek. Ty też możesz takie efektowne ciastko stworzyć jeśli tylko posiadasz jakąś ciekawą foremkę.
Usuńbardzo lubię tego typu ciasta
OdpowiedzUsuń