Przepis na grzybki marynowane z przepisu mojej Babci :-)
Polecam serdecznie, są przepyszne jak tylko wylądują na wigilijnym stole mija dosłownie chwila nim człowiek się spostrzeże że trzeba wołać o dokładkę grzybków.
Do przygotowania zalewy potrzebujemy:
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
kilka ziaren pieprzu
2 listki laurowe
Całą tą miksturę mieszamy i zagotowujemy.
Nim zawekujemy grzybki należy je:
dokładnie oczyścić i przepłukać
przegotować około 20 minut w osolonej wodzie
tak przygotowane grzybki przekładamy do sparzonych słoików i zalewamy je zalewą, dobrze zakręcamy i przechodzimy do pasteryzowania
kuchenną szmatkę kładziemy na samym dnie obszernego garnka (ma to uchronić przed pęknięciami słoików), kładziemy słoiki które zalewamy gorącą wodą, tak by sięgała około 2-4 cm poniżej wieczka słoika, gotujemy 20 minut
Powodzenia i czekam na Wasze relacje z marynowania grzybków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz