Dziś mam do przemycenia dla Was wyśmienity przepis na przepyszną zupę o delikatnej lekko kremowej konsystencji, wykonanej z kilku ciekawych składników.
Do jej wykonania potrzebujemy:
125 ml śmietanki (tym razem użyłam śmietanki łowickiej 12% ale można spokojnie zastosować 30%)
3 pory
2 litry wody
1 łyżka wegety
1 kostka rosołku wołowego
1 łyżka mąki
2 duże serki Hochland ziołowe
2 duże serki Hochland śmietankowe
4 ząbki czosnku
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
szczypta soli, pieprzu
opcjonalnie pół pęczku kopru ( ja akurat tutaj nie użyłam)
Wspaniałym dodatkiem do zupy będzie bułka bądź bagietka.
Przejdźmy do sedna:-)
Zupę robimy tak:
Do większego garnka należy nalać 2 l wody i wrzucić do niego pokrojonego pora w talarki, łodygowatą zieloną część pora nie dodajemy do naszej zupy!
Gdy woda się zagotuje wsypujemy łyżkę wegety i dodajemy kostkę rosołową, gotujemy do momentu gdy nasz por zmięknie.
Gdy por będzie już wystarczająco miękki do wywaru dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego które wcześniej należy podsmażyć ze szczyptą soli i pieprzu.
Następnie dodajemy serki topione, pokrojone wcześniej w kostkę i mieszamy do momentu aż serki całkowicie się roztopią w naszym wywarze.
Kolejno dodajemy 125 ml śmietanki 12% i mieszamy, później przesypujemy przez sitko 1 łyżkę mąki pszennej i mieszamy by nie powstały grudki.
Na sam koniec przeciskamy przez praskę 4 ząbki czosnku i dodajemy je do naszej zupy, opcjonalnie można wkroić pół pęczku kopru, zupa nabierze koloru ( ja tego nie zrobiłam, gotując zupę)
Zupa najlepiej smakuje gdy się trochę przegryzie, proponuję odczekać chociaż godzinkę po ugotowaniu.
Życzę smacznego i mam nadzieję że Wam posmakuje i na zawsze zagości w Waszych kuchennych zaciszach :-)
Z pora zupę bardzo lubię jadłam ją u znajomych ale sama jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńale ten przepis jest wart uwagi na pewno go wykorzystam
Wygląda smakowicie
Pozdrawiam
Gorąco polecam tą zupę, naprawdę jest bardzo smaczna i syta.
UsuńPozdrawiam
a ja nie dodaję serków ani mąki, tylko ze 2-3 nieduże ziemniaki pokrojone w kostkę, pora przed gotowaniem podsmażam na maśle klarowanym, doprawiam również czosnkiem w sporej ilości i odrobiną gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Po ugotowaniu miksuję blenderem na krem, Podaję z grzanką czosnkową, ale doskonale smakuje również z groszkiem ptysiowym.
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja brzmi apetycznie.
UsuńPozdrawiam :-)
Zupa z wegeta i kostkami?
OdpowiedzUsuńLudzie czy wy wiecie, co wy jecie?
Szanuję Twoją uwagę i Twoje podejście do przypraw takich jak wegeta czy kostka rosołowa.
UsuńLecz mnie osobiście taka zupa z wyżej wymienionymi przyprawami w zupełności odpowiada smakowo.
Każdy ma wybór i gotuje oraz je to co chce.
Ja również znam wersję z ziemniakami i marchewką, ale domyślam się, że ta też jest przepyszna.Nie lubię serków topionych na kanapkach, ale jako wspomagacz smaku i zagęszczacz we wszelkich daniach są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńPolecam z czystym sumieniem, proszę wypróbować zupę, może przypadnie Ci do gustu :-)
UsuńGosiu czekam na Twoją opinię, czy zupa smakowała ?
Pozdrawiam :-)