niedziela, 23 listopada 2014

Ciasto Bounty.


Dziś przyszła pora na kolejne uwielbiane przeze mnie i moją rodzinkę ciasto, które w smaku przypomina batona Bounty, jest rewelacyjne, spróbujecie to się przekonacie jak niebiański smak ma to ciasto. 
Wierzcie lub nie, ciasto w wykonaniu  jest bardzo proste i serdecznie Was zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier miksując, następnie wrzucamy żółtka i miksujemy.
W końcowym etapie dodajemy : mąkę, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy na małych obrotach.
Tortownicę 26 cm nasmarowałam cienką warstwą oleju i posypałam delikatnie mąką.
Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni na 30 minut.

Do przygotowania kremu potrzebujemy:

- 2,5 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- kostka masła 
- 200 g wiórek kokosowych
- budyń waniliowy
- cukier waniliowy

Należy zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Rozpuścić kostkę masła w przygotowanej mieszance mlecznej.
Budyń wymieszać w pozostałej połowie szklanki chłodnego mleka i dodać do gotującej się masy, mieszać aż zgęstnieje masa, zestawić z ognia do wystygnięcia.

Na upieczone i ostygnięte ciasto kakaowe wyłóż ostudzoną masę kokosową i wygładź wierzch za pomocą łyżki.

Do przygotowania polewy potrzepujemy:


- 1/2 kostki margaryny 
- łyżki mleka
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru

Rozpuścić dokładnie margarynę z cukrem, następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj by powstała jednolita konsystencja, na koniec dodaj mleko i energicznie mieszaj, gotuj przez chwilkę.
Tak przygotowaną polewę wylej na ciasto i posyp wiórkami wierzch.
Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki.


Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia.
Życzę smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz