piątek, 28 listopada 2014

Pieczony i chrupiący udziec z indyka.

Pieczony udziec z indyka świetnie się nada do obiadu jak i na kanapki zamiast wędliny, jest bardzo smakowitym kawałem mięcha, spokojnie takim udźcem można nakarmić 4 os. rodzinę :-)
Przeciętny udziec waży około 1,5 kg i ja też taki użyłam do mojego obiadku.



Do przygotowania potrzebujemy:

- udziec z indyka

marynata:

- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5  łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- sól ja użyłam niecałą łyżkę
wszystko zmieszaj w miseczce.

Przygotowanie:

Umyty udziec nasmaruj przygotowaną marynatą i najlepiej ale nie koniecznie odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywą, wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 1,5 godziny, po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz przez około 20 minut.
życzę smacznego !!!

1 komentarz: