sobota, 20 września 2014

Zupa, krem z pora.

Witajcie :-)



Dziś mam do przemycenia dla Was wyśmienity przepis na przepyszną zupę o delikatnej lekko kremowej konsystencji, wykonanej z kilku ciekawych składników.

Do jej wykonania potrzebujemy:

125 ml śmietanki (tym razem użyłam śmietanki łowickiej 12% ale można spokojnie zastosować 30%)

3 pory

2 litry wody

1 łyżka wegety

1 kostka rosołku wołowego

1 łyżka mąki

2 duże serki Hochland ziołowe

2 duże serki Hochland śmietankowe

4 ząbki czosnku

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

szczypta soli, pieprzu

opcjonalnie pół pęczku kopru ( ja akurat tutaj nie użyłam)

Wspaniałym dodatkiem do zupy będzie bułka bądź bagietka.




Przejdźmy do sedna:-)

Zupę robimy tak:

Do większego garnka należy nalać 2 l wody i wrzucić do niego pokrojonego pora w talarki, łodygowatą zieloną część pora nie dodajemy do naszej zupy!

Gdy woda się zagotuje wsypujemy łyżkę wegety i dodajemy kostkę rosołową, gotujemy do momentu gdy nasz por zmięknie.

Gdy por będzie już wystarczająco miękki do wywaru dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego które wcześniej należy podsmażyć ze szczyptą soli i pieprzu.

Następnie dodajemy serki topione, pokrojone wcześniej w kostkę i mieszamy do momentu aż serki całkowicie się roztopią w naszym wywarze.

Kolejno dodajemy 125 ml śmietanki 12% i mieszamy, później przesypujemy przez sitko 1 łyżkę mąki pszennej i mieszamy by nie powstały grudki.

Na sam koniec przeciskamy przez praskę 4 ząbki czosnku i dodajemy je do naszej zupy, opcjonalnie można wkroić pół pęczku kopru, zupa nabierze koloru ( ja tego nie zrobiłam, gotując zupę)

Zupa najlepiej smakuje gdy się trochę przegryzie, proponuję odczekać chociaż godzinkę po ugotowaniu.

Życzę smacznego i mam nadzieję że Wam posmakuje i na zawsze zagości w Waszych kuchennych zaciszach :-)










8 komentarzy:

  1. Z pora zupę bardzo lubię jadłam ją u znajomych ale sama jeszcze nie robiłam
    ale ten przepis jest wart uwagi na pewno go wykorzystam
    Wygląda smakowicie
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam tą zupę, naprawdę jest bardzo smaczna i syta.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. a ja nie dodaję serków ani mąki, tylko ze 2-3 nieduże ziemniaki pokrojone w kostkę, pora przed gotowaniem podsmażam na maśle klarowanym, doprawiam również czosnkiem w sporej ilości i odrobiną gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Po ugotowaniu miksuję blenderem na krem, Podaję z grzanką czosnkową, ale doskonale smakuje również z groszkiem ptysiowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja propozycja brzmi apetycznie.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Zupa z wegeta i kostkami?
    Ludzie czy wy wiecie, co wy jecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szanuję Twoją uwagę i Twoje podejście do przypraw takich jak wegeta czy kostka rosołowa.
      Lecz mnie osobiście taka zupa z wyżej wymienionymi przyprawami w zupełności odpowiada smakowo.
      Każdy ma wybór i gotuje oraz je to co chce.

      Usuń
  4. Ja również znam wersję z ziemniakami i marchewką, ale domyślam się, że ta też jest przepyszna.Nie lubię serków topionych na kanapkach, ale jako wspomagacz smaku i zagęszczacz we wszelkich daniach są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z czystym sumieniem, proszę wypróbować zupę, może przypadnie Ci do gustu :-)
      Gosiu czekam na Twoją opinię, czy zupa smakowała ?
      Pozdrawiam :-)

      Usuń