piątek, 9 stycznia 2015

Śledź w oleju z cebulą.



Do wykonania potrzebujemy :


                                                                                     
6 płatów śledzia
1 duża cebula
kilka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
6 łyżek oleju
sok z połowy małej cytryny
1 łyżeczka ostrej papryki






Przygotowanie śledzia w oleju :

Śledzie należy wymoczyć w wodzie około 1,30 min. lecz to zależy od słoności śledzi, najlepiej jest po godzinie spróbować kawałek śledzia czy przypadkiem nie jest już odpowiednio słony.
Następnie odsączamy śledzie ręcznikiem papierowym, zbierając nadmiar wody i kroimy śledzie na małe  kawałki.

Do miseczki wrzucamy: pokrojoną cebulę, pieprz, listki laurowe, paprykę ostrą, zalewamy olejem i  zakrapiamy sokiem z cytryny, dobrze wymieszaj i zalej przygotowane śledzie.

Tak przygotowane śledzie najlepiej jest przełożyć do słoika, umieścić w lodówce i jeść na następny dzień, wtedy to smaki odpowiednio się wymieszają i Wasz śledź będzie naprawdę smaczny.

Jak tylko wypróbujecie mój przepis na śledzia w oleju, to proszę Was o wyrażenie opinii w formie komentarza :-)



Życzę smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz