środa, 25 czerwca 2014

Przepis na ogórki małosolne.


Jako że mamy sezon na nowalijki, wśród nich możemy znaleźć młode ogórki gruntowe z których możemy wykonać wspaniały dodatek do kanapek jak i świetną przekąskę w sam raz na mały głód, czyli o czym ta mowa a no o naszych wspaniałych i wielbionych przez wielu ogórkach małosolnych.

Uwielbiam smak ogórków małosolnych a że ich smakiem nie możemy się cieszyć przez cały rok, to właśnie w sezonie szaleję i robię sobie je sama w swoim zaciszu kuchennym i Wam polecam to samo.

Więc do dzieła!

Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy:

- naczynie w którym zrobimy ogórki tzn. może to być zwyczajny słoik, naczynie kamionkowe, nawet zwykły garnek, czasami robiłam je w zwykłym garnku i też wychodziły, pamiętajmy o jakimś nakryciu np. talerzyku czy pokrywce by zakryć naczynie

- pęczek świeżego, pachnącego kopru

- liść chrzanu

- korzeń chrzanu

- około 3 ząbków czosnku

- sól w proporcjach:  2 łyżki soli na 1,5 l wody

- ogórki gruntowe, kupując pamiętaj by były małe i twarde, najlepiej spytać sprzedawcy czy nadają się do kiszenia

- przegotowana ciepła woda


Gdy już mamy przygotowane produkty, należy dokładnie  umyć ogórki zimna wodą, następnie układamy je ciasno w naczyniu, układając między nimi czosnek, korzeń chrzanu oraz jego liście.

Na sam wierzch połóż  pęczek świeżego kopru.

Całość zalej ciepłą przegotowaną wodą zmieszaną z solą w proporcjach 2 łyżki soli na 1,5 l wody, zalej tak by całość pokrywała woda.

Po 2 dniach śmiało można próbować ogórków, bo już wtedy zaczynają świetnie smakować, pamiętaj że z dnia na dzień będą mocniej ukiszone.

Polecam bo smakują rewelacyjnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz