poniedziałek, 15 września 2014

Leczo.


Witajcie, dziś podzielę się z Wami moim przepisem na leczo, mam nadzieję że się skusicie na nie i że będzie Wam smakowało tak jak moim domownikom, którzy zawsze żądają dokładki :-D

Do przygotowania tej przepysznej potrawy potrzebujemy:

2 średnie cebule
6-8 szt. papryki(różne kolory)
2 puszki pomidorów krojonych
1 mały koncentrat
2 duże laski kiełbasy, polecam zwyczajną bądź wiejską
5 szt. parówek
odrobina oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie lecza, krok po kroku:

Oczyszczoną paprykę należy pokroić w drobną kostkę, następnie wrzucić ją do garnka, zalać zimną wodą, tak by woda zakryła  paprykę i wstawić by się gotowała aż papryka zmięknie.

Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli.
Wrzucamy ją do garnka z papryką.

Pokrojoną kiełbasę i parówki podsmażamy na patelni, gdy się zarumienią wrzucamy do garnka z papryką i cebulą.

Do garnka dodajemy pomidory z puszek wraz z małym koncentratem pomidorowym którego roztrzepujemy w 1,5 szklanki wody.

Następnie dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę papryki ostrej, sól i pieprz.

Gotujemy leczo mieszając aż zacznie bulgotać.

Leczo nabiera walorów smakowych gdy przed podaniem pozwoli mu się odstać około 2 godzin by mogło w pełni przegryźć się smakami.

Leczo można podać z bułką bądź bagietką.

Życzę smacznego!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam leczo, teraz mam zamiar zrobić z pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak leczo z dodatkiem pieczarek również jest wyśmienite, życzę smacznego :-)

      Usuń