Placki ziemniaczane są przepyszne ich atutem jest to że można je podać na słodko jak i na ostro, ja lubię każdą z tych opcji lecz jak wiadomo opcja na słodko jest dużo łatwiejsza do wykonania, wśród moich domowników cieszy się dużym wzięciem.
Składniki:
6 dużych ziemniaków
2 jaja
1 średnia cebula
3-4- łyżki mąki
szczypta soli o odrobina pieprzu
olej do smażenia
Jak je przygotować:
Obrane i umyte ziemniaki należy zetrzeć na tarce, duże bądź małe oczka, to kwestia upodobań, ja zamiast zmielonej miazgi uwielbiam czuć grubo starte ziemniaki, następnie zetrzyj cebulę.
Tak starte warzywa wymieszaj z jajkami, mąką, solą i pieprzem.
Placki smaż na rozgrzanym oleju z jednej i z drugiej strony.
Oto moja propozycja podania, czyli na słodko z cukrem, palce lizać, życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz