piątek, 29 sierpnia 2014

Sałatka z brokułem, serem feta, sosem czosnkowym i migdałami.


Sałatka z brokułem, serem feta, sosem czosnkowym i migdałami
Ostatnio miałam przyjemność posmakować brokuła z dodatkami  innymi niż zazwyczaj, od pierwszej chwili, brokuł podany w takiej postaci zaskarbił sobie moje uznanie, moje kubki smakowe rozkoszowały się nieziemskim połączeniem smaków.
Naprawdę sałatka z brokuła jest rewelacyjna i zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

1 duży brokuł
1 opakowanie sera typu feta
1 małe opakowanie płatków migdałów
5 ząbków czosnku
3 łyżki majonezu
5 łyżek jogurtu naturalnego
sok z połowy małej cytryny
odrobina cukru, soli i pieprzu

Przygotowanie:

Podzielonego na części brokuła należy ugotować tak by nie był zbyt miękki, warto pamiętać by do wody do ugotowania brokuła oprócz soli dodać łyżeczkę cukru.
Płatki migdałów należy podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i soli, tak by lekko się zarumieniły.
By zrobić sos czosnkowy:
czosnek trzeba przecisnąć przez praskę, bądź pokroić na drobno, do niego dodajemy 3 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu nat., sok z cytryny i doprawiamy do smaku odrobiną cukru, pieprzu i soli.

Letniego brokuła układamy w głębokim naczyniu, na niego kładziemy pokrojony w kostkę ser feta, zalewamy to sosem czosnkowym a na sam wierzch nakładamy płatki migdałów, bardzo ważne nie mieszamy składników, jest to sałatka tzw. warstwowa.

Tak wykonana sałatka jest gotowa do podania, życzę smacznego!




wtorek, 26 sierpnia 2014

Placki ziemniaczane.


Placki ziemniaczane są przepyszne ich atutem jest to że można je podać na słodko jak i na ostro, ja lubię każdą z tych opcji lecz jak wiadomo opcja na słodko jest dużo łatwiejsza do wykonania, wśród moich domowników cieszy się dużym wzięciem.

Składniki:
6 dużych ziemniaków
2 jaja
1 średnia cebula
3-4- łyżki mąki
szczypta soli o odrobina pieprzu
olej do smażenia



Jak je przygotować:

Obrane i umyte ziemniaki należy zetrzeć na tarce, duże bądź małe oczka, to kwestia upodobań, ja zamiast zmielonej miazgi uwielbiam czuć grubo starte ziemniaki, następnie zetrzyj cebulę.
Tak starte warzywa wymieszaj z jajkami, mąką, solą i pieprzem.
Placki smaż na rozgrzanym oleju z jednej i z drugiej strony.


Oto moja propozycja podania, czyli na słodko z cukrem, palce lizać, życzę smacznego!



wtorek, 12 sierpnia 2014

Wiejska pizza z mozzarellą.


Wiejska pizza z mozzarellą

Składniki jakie potrzebujemy do wykonania tej przepysznej pizzy to:

Ciasto:
40 dag mąki
22 g drożdży
4 łyżki oleju
łyżeczka cukru
szczypta soli

Dodatki:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża papryka, kolor jaki kto lubi
5 większych pieczarek
1 duży ogórek kiszony
pół cebuli
1 większa laska kiełbasy cienkiej
15 dag startego żółtego sera
1 kula sera mozzarella
oregano

W jaki sposób robię moje ciasto:

Do głębokiego naczynia wsypuję mąkę, cukier, sól, olej, drożdże i wodę tak by ciasto było odpowiednio jędrne.Dobrze wyrabiam ciasto i odstawiam na około godzinę.

Po godzinie wykładam ciasto na blachę, smaruję koncentratem, posypuję serem żółtym, następnie kładę wszystkie pokrojone wcześniej składniki, na sam wierzch kładę plastry mozzarelli i posypuję pizzę oregano.

Przygotowaną pizzę wstawiam do rozgrzanego  piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem na 15-20 minut.


życzę smacznego




piątek, 8 sierpnia 2014

Pstrąg pieczony bez tłuszczu.


Pieczony pstrąg jest bardzo prosty do przygotowania i nie zabiera nam zbyt wiele naszego cennego czasu, ponieważ do zrobienie go potrzebujemy około 40 minut, zarazem jest bardzo smaczną rybą, która również świetnie nadaje się dla osób znajdujących się na diecie jak i tych którzy dbają o swoje zdrowie.
Pstrąg ma w sobie wiele wartości odżywczych i jest bardzo bogaty w kwasy omega 3.
Dlatego z czystym sumieniem polecam tą smakowitą i zdrową rybę.

Teraz opiszę krok po kroku co należy zrobić, by przygotować pieczonego pstrąga:

Płuczemy pstrąga zimną wodą, następnie delikatnie wycieramy go z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.

Przygotowujemy zalewę potrzebną do nasmarowania ryby.

Do zalewy potrzebujemy:

sok z jednej małej cytryny
100 ml wody
pieprz
sól
czosnek granulowany
paprykę słodką i trochę chilli dla podkręcenia ostrego smaku

Wszystkie te składniki dokładnie wymieszaj w miseczce i tak przygotowaną zalewą dokładnie nasmaruj rybę.

Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego pieca na 180 stopni  z termoobiegiem na 30 minut.

Po upływie 30 minut ryba będzie gotowa do podania, życzę smacznego!!!