poniedziałek, 26 stycznia 2015

Sałatka z kapusty pekinskiej z serem feta.

Za oknami śnieg i nie przyjemny mróz a ja mam ochotę skonsumować coś lekkiego, wiosennego i kolorowego i tak do głowy przyszła mi moja pyszna sałatka którą szczególnie robię w okresie letnim bo świetnie pasuje do mięsa czy kiełbasy z grilla a to właśnie wtedy często grillujemy i zajadamy się pieczonymi pysznościami wraz z takimi dodatkami jak sałatka o której mowa.
Niestety o grillu na tą chwilę mogę tylko pomarzyć :-( więc przejdźmy do sałatki.

Oczywiście chodzi mi o sałatkę z kapusty pekińskiej z warzywami, serem feta w lekkim sosie.

Do przygotowania potrzebujemy:

pół kapusty pekińskiej
1 papryka
3 pomidory
1 długi ogórek zielony
pęczek szczypiorku
pół cebuli
1 opakowanie sera feta
sok z połowy cytryny
pieprz
czosnek granulowany

Przygotowanie:

Wszystkie składniki drobno kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę czosnku granulowanego oraz pieprzu.
Wszystko mieszamy i gotowe.
Pewnie zastanawiacie się gdzie jest sól w tym przepisie? Tak się składa że jej tutaj nie znajdziecie ponieważ ser feta jest już sam w sobie słony i moim zdaniem jest to wystarczająca ilość soli.
Spróbujcie i podzielcie się swoimi opiniami, czy Wam smakowała sałatka w takiej wersji  a może nie ?

2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie, jeszcze z serem feta nie łączyłam kapusty pekińskiej ale koniecznie muszę spróbować bo ciekawi mnie ten smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie musisz spróbować, jak dla mnie taka sałatka jest rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń