Składniki:
3 małe śmietany 30%
herbatniki 1 opakowanie
2 łyżki stołowe żelatyny spożywczej
2 galaretki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
owoce tylko nie kiwi
Do dzieła!!!
Herbatniki układamy na spodzie tortownicy.
Bierzemy garnek do którego wlewamy śmietanę, mleko, dodajemy cukier i żelatynę i podgrzewamy masę mieszając, gdy masa będzie gorąca lecz nie wrząca odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie rozrabiamy galaretkę, gdy już będzie gotowa odstawiamy ją do wystygnięcia.
Kiedy nasza śmietanowa masa jest już schłodzona, zalewamy nią herbatniki i wstawiamy tortownicę do lodówki, czekamy do momentu stężenia masy, następnie wyjmujemy tortownicę z lodówki i układamy owoce na białej masie po czym zalewamy je chłodną galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do tego czasu aż stężeje galaretka.
Smacznego!!!
śmietanowiec pyszny, polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń