czwartek, 2 stycznia 2014

Jak zrobić pysznego śmietanowca a la sernik na zimno?

Śmietanowiec na zimno :




Składniki:
3 małe śmietany 30%          
herbatniki 1 opakowanie
2 łyżki stołowe żelatyny spożywczej  
2 galaretki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
owoce tylko nie kiwi



Do dzieła!!!

Herbatniki układamy na spodzie tortownicy.
Bierzemy garnek do którego wlewamy śmietanę, mleko, dodajemy cukier i żelatynę i podgrzewamy masę mieszając, gdy masa będzie gorąca lecz nie wrząca odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie rozrabiamy galaretkę, gdy już będzie gotowa odstawiamy ją do wystygnięcia.
Kiedy nasza śmietanowa masa jest już schłodzona, zalewamy nią herbatniki i wstawiamy tortownicę do lodówki, czekamy do momentu stężenia masy, następnie wyjmujemy tortownicę z lodówki i układamy owoce na białej masie po czym zalewamy je chłodną galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do tego czasu aż stężeje galaretka.







Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. śmietanowiec pyszny, polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń