Nadziewana papryka jest wyśmienitym daniem które zarówno można zjeść na obiad jak i kolację, a jak ktoś lubi syte śniadania to i na śniadanie :-)
Ja dziś przedstawię Wam skład jak i sposób przygotowania przepysznej faszerowanej papryki z mięsem mielonym, pieczarkami, ryżem i cebulką w sosie pomidorowym
Składniki:
-6 większych papryk mogą być różne kolory
-0,5 kg mięsa mielonego
-2 średnie cebule
-2 ząbki czosnku
-10 większych pieczarek
-3/4 szklanki ryżu
-2 pomidory
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-1,5 łyżki sosu pomidorowo-paprykowego firmy amino
-sól, pieprz, zioła prowansalskie
-odrobina oleju
-1 rosołek w kostce drobiowy
Przyrządzenie:
Przygotowanie papryki:
Umyj paprykę, górną część papryki z ogonkiem odkrój, łyżeczką doskonale wydrążysz pozostałe w środku pestki.
Farsz do nadziania papryki:
Podsmaż drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i drobno posiekanymi pieczarkami, następnie dodaj mięso mielone i podsmaż i dodaj do smaku soli, pieprzu i ziół tak by nadać farszu odpowiedniego smaku.
Ugotowany ryż ( ja gotuję ryż 3 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu, ponieważ pod wpływem ciepła w piekarniku, ryż dojdzie) wymieszaj z podsmażonymi produktami.
Sos pomidorowy:
Do garnka wlej szklankę wody zagotuj, dodaj kostkę rosołową, mieszaj aż się rozpuści, dodaj 2 pomidory pokrojone w kostkę, następnie dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, na koniec wsyp 1,5 łyżki sosu z papierka i przypraw solą, pieprzem, jeśli tego wymagają Twoje kubki smakowe, mieszaj aż zgęstnieje zestaw z ognia.
Jak już wszystko jest gotowe wystarczy nadziać papryki farszem, umieścić je w naczyniu żaroodpornym i zalać przyrządzonym wcześniej sosem.
Do nagrzanego na 200 stopni piekarnika, wsadź przyrządzoną potrawę, piecz przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Super potrawa na chłodne,jesienne wieczory:)
OdpowiedzUsuńZgadza się :-) na chłodne jesienne wieczory najlepsza potrawa :-) pozdrawiam
Usuń