-1 litr mleka
-3/4 szklanki cukru
-3 budynie waniliowe lub śmietankowe
-1,5 łyżki żelatyny w proszku do deserów
-250 g masła lub margaryny
-1 żółtko
- 2 paczki krakersów
- 250 g wiórek kokosowych
Weź 1 szklankę mleka i nalej do głębokiego naczynia może to być garnek czy miska i wsyp do niego 3 budynie oraz 1,5 łyżki żelatyny i dobrze wymieszaj.
Pozostałe 3 szklanki mleka wlej do garnka i dodaj 3/4 szklanki cukru i zagotuj, następnie dolej, powoli, mieszając wcześniej przygotowaną mieszankę mleka z budyniami i żelatyną, gotuj chwilę aż powstanie gęsta masa budyniowa, odstaw do wystygnięcia.
Miękkie masło lub margarynę, pokrój w kostkę, dodaj je wraz z żółtkiem do masy budyniowej i miksuj aż powstanie jednolita masa kremowa.
Do przygotowanej masy dodaj wiórki kokosowe ( pamiętaj by trochę zostawić na posypanie wierzchu ciasta) i wymieszaj.
Na spodzie tortownicy lub brytfanki ułóż warstwę krakersów i zalej masą budyniową i powtarzaj tą czynność tak by powstały 4 warstwy.
Wierzch ciasta posyp wiórkami oraz kilkoma pokruszonymi krakersami.
Wstaw do lodówki na około 5 godzin, ciasto najlepiej smakuje gdy przygotujemy je wieczorem a skonsumujemy następnego dnia.
Życzę smacznego!
Ciasto wygląda bardzo apetycznie i kusząco ,musi być bardzo smaczne ,
OdpowiedzUsuńPrzepis do wypróbowania .No i jak tu można się odchudzić he,he no nie idzie .
Pychotka
Pozdrawiam
Oj tak ciasto nie tylko wygląda apetycznie ale i naprawdę jest bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. W moim domu wszyscy szaleją na punkcie tego ciasta :-)
UsuńPozdrawiam
Wygląda kusząco.Uwielbiam budyń, wiórki a rafaello mogę wcinać na okrogło:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze że i ja mogę wcinać na okrągło takie smakołyki :-) bo smak kokosa uwielbiam, pozdrawiam
UsuńKocham kocham kokosy :) i smak rafaello :) Mega przepis :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że przypadł Ci do gustu mój przepis na rafaello :-) pozdrawiam i zapraszam do innych postów :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za zaproszenie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto u mnie rozeszło się w mgnieniu oka.
Polecam się na przyszłość :-)
UsuńBardzo się cieszę że to ciasto ma coraz większą rzeszę zwolenników, pozdrawiam
Cieszę się że mogłam Cię zainspirować :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto się skusić, smak ciasta jest rewelacyjny :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na ciasto, zrobiłem jest pyszne.
OdpowiedzUsuńCieszę się niezmiernie że ciasto smakowało, pozdrawiam.
Usuńtrafiłaś w mój gust:) uwielbiam wszystko co kokosowe:) vciasto wyglada fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że ciasto trafiło w Twój gust, również uwielbiam wszystko co kokosowe :-) pozdrawiam
Usuńsuper....
OdpowiedzUsuń:-D pozdrawiam
Usuń